
Implant dentar vs punte dentară
Implantul dentar este o piesă protetică realizată din titan sau zirconiu, ce are forma unui șurub.Acesta are rolul de a crea o rădăcină artificială, în osul maxilar, acolo unde lipsește unul sau mai mulți dinți.
Procedura chirurgicală de inserare a implantului, este realizată de către medicul chirurg, sub anestezie locală. Ca și componente avem:
- Surubul chirurgical;
- Bontul protetic:
- Coroana dentară.

Din punctul de vedere al firmelor, care comercializează implanturile, acestea pot fi de mai multe tipuri. Ca de exemplu în cabinetul nostru stomatologic Alincrisdent, folosim implanturile dentare Bredent, Megagen și Strauman BLX, implanturi calitative, cu rată mare de succes.
Ca și forme și dimensiuni, acestea pot să fie de asemenea de mai multe categorii. Cu alte cuvinte, alegerea unui implant dentar, depinde de examen clinic, examen radiologic tridimensional, dar și de cerințele pacientului.
Ca și indicații implanturile se foloses foarte des, atunci când sunt absenți unul sau mai multi dinți, când avem cazuri de o boală parodontală evoluată, ce a dus la o pierdere mare de os.
În schimb,
Puntea dentară este o lucrare protetică fixă, cimentată pe dinții naturali, și are rolul de a restaura un spațiu edentat(unde s-a pierdut unul sau mai mulți dinți). Ca și dezavantaj pentru a realiza această variantă fixă de tratament, este nevoie de preparația dentară, care uneori necesită devitalizarea sau extracți nervului.
Concluzii
- Implantul dentar se insera doar în spatiul liber, dinții adiacenți nu sunt afectați. În schimb pentru realizarea unei punți, este nevoie de slefuirea dentară;
- Puntea dentară se poate recomanda în multe situații clinice, nefiind nevoie de proceduri la nivelul osului, gingiei sau a sinusului maxilar. În cazul implantului dentar pot să fie necesareanumite intervenții;
- Ca și timp realizarea unui implant se face pe o perioadă de 3-6 luni, deoarece este nevoie de o perioadă de osteointegrare a șurubului în os.
- Ca și costuri dacă vorbim de un plan de tratament de 1-3 implanturi, este esemenător ca și cost cu varianta de tratament fixă, prin punte dentară. În situația în care este necesară o reabilitare mai complexă, pe implanturi asociată cu o adiție de os sau sinus lifting. costurile vor depăși varianta fixă pe dinți;
- Ca și procedură inserarea acestuia este una chirurgicală, în schimb la punte se intervine doar la nivelul dințiilor.